Årsfestetikett

Akademiska årsfesten är den festligaste och mest prestigefyllda dagen för vår förening, Pulterit rf, och dess värdighet bestäms till stor del av festens etikett, som gästerna också förväntas följa. Var god och kontrollera de viktigaste punkterna före middagsbjudningen.

Allmänna regler

Kom i tid till årsfesten, eftersom det är mycket oartigt att komma för sent. Det är inte heller lämpligt att ta med egna drycker till middagen.

Firandet börjar med mottagningen av årsfestgästerna, varefter gästerna tar plats vid borden. Gästerna står kvar i väntan på att flaggan ska tillkännages och sätter sig ner när flaggceremonin är över. Det uppmuntras att umgås vid bordet, men under talen och resten av programmet bör gästerna lyssna tyst. Konferenser, altså pauser i programmet, är till för umgänge, fotografering och toalettpauser. Om en festdeltagare måste gå mitt under festen måste han/hon dock ursäkta sällskapet och gå utan att störa festen. Du får inte lämna partiet mitt under ett tal eller annat program. Du får inte heller återvända till ditt bord under ett tal eller program.

När du skolar är det viktigt att du tittar den andra in i ögonen. Skola inte med ett tomt glas. Sångerna på årsfesten är mer formella än de som sjungs på sitzer, samt leds de av en sångledare. Det är inte tillåtet att ropa eller att komma med extra verser till sångerna. Till skillnad från sitzer, är det strängt förbjudet att stå på bord och stolar! 

Marskalken är ansvarig för middagssällskapet och när han reser sig upp och slår med sin stav måste sällskapet tystas. Värden och värdinnor presenterar kvällens förhandlingar, tal och artister och leder banketten. De ser också till att gästerna har det trevligt och att allt går smidigt.

Klädkod

Klädkoden för den årliga festen är formell klädsel eller mörk kostym och akademiska hedersmärken. 

Akademiska utmärkelser

Varje medlem i Pulterit rf har rätt att bära medlemsbandet. Bandet bärs från höger axel till vänster eller som en rosett på vänster bröst. Med en frack bärs bandet under en väst. Bandet får inte komma i kontakt med bar hud. Du kan köpa Pulterits medlemsband före årsfesten och banden säljs av styrelsen. För instruktioner om hur du gör ett band, klicka här.

Festklädsel

Festkostymen måste vara frakk eller mörk kostym . Mörka kostymer ska vara svarta eller djupt mörkblå/gråa. Kragskjortan ska vara vit och kostymen ska bäras med en lågmäld slips eller fluga. Kavaj och slips samt fickduk måste vara vita.

Aftonklänningen skall vara en heltäckande kvälls- eller festklänning som täcker fotlederna och där endast skospetsarna syns. Om klänningen inte täcker axlarna måste axlarna täckas, till exempel med en sjal, tills desserten serveras.

Accesoarer och hår

Långt hår ska vara uppsatt, till exempel i en knut. Löst hår är inte lämpligt för en kvällsfest, som årsfesten. Kvällsväskan ska vara smidig och bandlös, helst i samma färg/material som skorna. Skor helst med spetsig tå. Det är inte lämpligt att ställa väskan på bordet vid en middagsbjudning. Handskar kan användas när du inte äter, om du vill.

Ett armbandsur är inte lämpligt till en kavaj, ett fickur är acceptabelt. Manschettknappar är festliga och kan bäras med en frakk.

Efterfest och sillfrukost

Efterfesten och sillfrukosten är mindre formella och det finns ingen riktig etikett. För sillisen är till exempel en halare mycket lämplig.  Även om det är en mer avslappnad tillställning är det fortfarande värt att komma ihåg goda manérer efter middagsbjudningen.